Szpinak to warzywo, które wzbudza mieszane uczucia. Od zachwytu nad soczystymi, zielonymi liśćmi, z których powstają wspaniałe sałatki, sosy do makaronów czy nadziania do naleśników, po niechęć do spróbowania dań z tym warzywem. Dlaczego? Przyczyny bywają różne, ale najczęściej dotyczą rozczarowujących doświadczeń smakowych z dzieciństwa. Pewnie niektórzy z nas, do tej pory pamiętają szpinak ze szkolnej stołówki serwowany w postaci ciemnej i niesmacznej papki. Prezentujemy szpinak od kuchni, by pokazać jak wiele ma do zaoferowania.

Zielona bomba korzyści

Wielu z nas szpinak może kojarzyć z kreskówką o charakterystycznym marynarzu o imieniu Popeye. Kiedy tylko potrzebował zastrzyku energii, sięgał po puszkę ze szpinakiem, którą pochłaniał błyskawicznie i tak samo szybko zyskiwał ogromną siłę. Jedząc szpinak, nie staniemy się drugim Popeyem, ale możemy cieszyć się doskonałym smakiem tego warzywa oraz korzyściami, jakie zawiera.

Szpinak znany jest jako roślinne źródło żelaza – składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek. Zawiera również witaminę A, witaminę C i kwas foliowy.

Jedzenie szpinaku, dzięki zawartej w nim witaminie A, wspiera utrzymanie wzroku w dobrej kondycji.

Szpinak to nie rocket science!

Nie warto rezygnować z jedzenia szpinaku, opierając się na wspomnieniach mało apetycznej papki o mdłym smaku. Takie doświadczenia mogą zrazić do przyrządzania tego warzywa, a to duża strata, bo w świeżej postaci lub na ciepło, dobrze doprawiony i estetycznie serwowany, jest pysznym uzupełnieniem zarówno prostych i szybkich, a także wykwintnych dań.

Szpinak lubi przyprawy!

Delikatny smak tego warzywa to jego ogromny atut. Dzięki temu bardzo dobrze komponuje się z najróżniejszymi produktami, tworząc ciekawe i aromatyczne dania. Doskonale smakuje również w zestawieniu z owocami. Różnorodność przypraw dostępnych na rynku pozwoli nam wydobyć jego najcenniejsze walory.

Kiedy przyrządzamy szpinak na ciepło, nie możemy zapomnieć o zestawieniu go z czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodanie odrobiny świeżo mielonego pieprzu, soli, a także śmietany czy jogurtu pozwoli uzyskać doskonały dodatek na ciepło do dania głównego. Szczególnie polecamy duszony szpinak z czosnkiem. Można go przyprawić również czerwoną słodką lub ostrą papryką, kurkumą i curry.

Duszony szpinak z czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w sosie śmietanowym Knorr
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 200 ml śmietany 18%
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie świeże liście szpinaku. Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku, najpierw go rozmroź, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  • Posiekaną cebulę wrzuć na rozgrzane na patelni masło lub margarynę. Dodaj szpinak i smaż 1 minutę.
  • W międzyczasie połącz Fix Knorr ze śmietanką i dodaj do szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Tak przyrządzony szpinak doskonale sprawdzi się serwowany razem z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.

Świeże spojrzenie na szpinak

Szpinak to warzywo, które można jeść świeże – bez żadnej obróbki, typu blanszowanie, gotowanie czy smażenie. Doskonałym przepisem, w którym szpinak występuje w świeżej postaci jest sałatka z burakami i pomarańczą. Idealnie sprawdzi się tu szpinak baby. To ciekawa alternatywa w sałatce dla np. sałaty lodowej. Podawany na surowo wymaga tylko umycia i osuszenia.

Szpinak z burakami i pomarańczą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g młodych liści szpinaku
  • 1 ugotowany burak
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 50 g sera koziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj orzechy z łyżką miodu i chili – możesz je delikatnie posolić. Orzechy rozłóż na blasze do pieczenia na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 5-7 minut, do momentu, aż miód będzie skarmelizowany. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
  • Pomarańcze sparz, osusz i otrzyj ze skórki, a następnie wytnij z nich cząstki. Buraka i koper włoski pokrój w cienkie plastry.
  • W misce wymieszaj oliwę, trzy łyżki wody lub soku, który powstał w efekcie wycinania pomarańczy, z saszetką sosu sałatkowego Knorr.
  • Na półmisku wyłóż umyty szpinak, rozłóż na nim kawałki pomarańczy, kawałki sera koziego, plastry buraka i kopru włoskiego, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i upieczone orzechy. Całość skrop obficie przygotowanym sosem sałatkowym.

Warzywo na każdą porę dnia

Szpinak doskonale sprawdzi się w porze obiadowej serwowany na ciepło, jak i podczas kolacji w sałatce lub jako dodatek do makaronu.

Świeże liście szpinaku najlepiej poddać blanszowaniu – wrzucić na krótką chwilę do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Staną się miękkie, ale w dalszym ciągu chrupiące. Można go też smażyć, ale nie za długo! Szpinak w sosie ostrygowym to doskonały pomysł na danie ze szpinakiem z patelni.

Szpinak w sosie ostrygowym

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g liści szpinaku
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 kostki Przyprawy w mini kostkach smażona cebula Knorr
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  • Umyj liście szpinaku, odetnij ogonki i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  • Dolej sos ostrygowy oraz wino. Następnie przypraw mini kostkami Knorr, dodaj cukier i wymieszaj wszystkie składniki do połączenia.
  • Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie go odcedź. Szpinak podawaj z makaronem, skropionym sokiem z cytryny.

Mrożony szpinak zawsze warto mieć w zamrażalce. Doskonale sprawdzi się, gdy mają wpaść goście, a my nie zdążymy już udać się na zakupy. Ma on rozdrobnione, lub w całości liście zwinięte w małe kulki, dlatego postępuje się z nim nieco inaczej, w porównaniu do świeżego. Najpierw możemy rozmrozić go w lodówce, lub zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie odciskamy nadmiar wody i dopiero wtedy możemy przejść do gotowania czy smażenia.

Każdy posiłek ograsz zielonym!

Krótki czas przygotowania dań ze szpinakiem czyni z tego warzywa koło ratunkowe, kiedy chcemy szybko zjeść coś smacznego. Doskonałe także w daniach, które możemy serwować podczas uroczystych kolacji. Taką potrawą jest ryba ze szpinakiem, którą możemy podawać także w trakcie świątecznego obiadu. Szpinak idealnie pasuje jako dodatek do mięs, ale równie doskonale sprawdzi się z bukietem warzyw. Łączmy go z serami – zarówno z wyrazistą w smaku fetą, serem kozim, pleśniowym lazurem, jak i kremową ricottą.

Ryba ze szpinakiem

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 4 filety z dorady
  • 2 oscypki gomółki
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 1 Bulion warzywny Knorr
  • 4 suszone pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 ostra papryczka chili
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanej oliwie podsmaż, pokrojone w drobną kosteczkę, cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodaj rozmrożony odciśnięty szpinak.
  • Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i bulion Knorr. Odstaw, by szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj.
  • Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.
  • Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu, a na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go z wierzchu tartym oscypkiem.
  • Pergamin z rybami ułóż na płaskim kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie.  Następnie grilluj rybę pod przykryciem przez około 20 minut.

Nadal nie masz pewności, czy twoi domownicy pokochają szpinak? Wprowadzając go do kuchennego menu, możesz zacząć od dodawania go do koktajli i smoothies, a także wieloskładnikowych zapiekanek. Apetyczny szpinak w cieście francuskim też jest dobrą propozycją. Postaraj się zaangażować członków rodziny w przygotowywanie posiłku. To doskonała okazja na poznanie warzywa i budowanie dobrych relacji z bliskimi osobami.

Szpinak w cieście francuskim

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie Sosu śmietanowo-ziołowego Ulubione smaki Knorr
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera feta
  • ½ cebuli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych lub włoskich
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, a następnie dodaj szpinak i śmietanę wymieszaną z sosem Knorr.
  • Do tak przygotowanego szpinaku, dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dołóż fetę pokrojoną w małą kostkę. Z połączenia wszystkich składników powstanie farsz, który należy przelać do płaskiego naczynia i zamrozić.
  • Gdy farsz będzie wystarczająco zmrożony, pokrój go w 3 cm słupki o grubości około 1 cm. Słupki farszu przełóż z powrotem do zamrażalnika.
  • Rozwałkuj płaty ciasta francuskiego, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm na 4 cm. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i ułóż na nich zamrożony szpinak. Całość sklej, dociskając krawędzie widelcem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem.
  • Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w 200 °C przez około 10-15 minut. W tym przepisie możesz wykorzystać również ciasto filo.
Czy masz 18 lat i więcej? Ta strona wymaga, abyś miał ukończone 18 lat lub więcej. Proszę podaj swój wiek, aby zobaczyć zawartość bjacz.pl lub kliknąć "Wychodzę", aby wyjść.